PHP is een servergebaseerde open-source scripttaal die voornamelijk dient voor het maken van dynamische webpagina’s. Oorspronkelijk stond de afkorting voor ‘Personal Home Page Tools’, maar tegenwoordig voor ‘PHP: Hypertext Preprocessor’.
Terwijl client-side talen zoals HTML, CSS of JavaScript pas in de webbrowser draaien als een website is geladen, draait PHP-code al direct op de webserver. Daar genereren PHP-scripts HTML-pagina’s, die de server vervolgens naar de webbrowser stuurt. De browser krijgt dus niet de werkelijke code (het PHP-script), maar alleen het resultaat van het script.
De centrale toepassing van PHP is serverprogrammering. De focus ligt op dynamische websites en apps. Andere toepassingsgebieden zijn het schrijven van desktoptoepassingen en command-line-programming. PHP biedt, ondanks zijn beginnersvriendelijke syntaxis, een indrukwekkend scala aan functies. De scripttaal heeft een brede databaseondersteuning, draait op diverse platformen en valt onder een speciale PHP-licentie. Daarmee mag je de broncode gratis gebruiken en wijzigen. Het is een overtuigende combinatie van eigenschappen.
WordPress, TYPO3, Joomla en Drupal zijn vier populaire contentmanagementsystemen die gebaseerd zijn op PHP. Volgens een marktanalyse van W3Tech is 82,3 procent van alle webpagina’s op internet inmiddels in PHP geschreven (stand: 18 november 2016). Daarmee is PHP veruit de populairste servergebaseerde programmeertaal voor webtoepassingen. Reden genoeg om je te verdiepen in de vele mogelijkheden van PHP: Hypertext Preprocessor.
Deze PHP-tutorial voor beginners is bedoeld als eerste kennismaking met de PHP programmeertaal en biedt vooral inzicht in het servergebaseerde PHP programmeren. Voor sommige voorbeelden moet je echter de basisbeginselen van webontwikkeling kennen en kennis van HTML hebben.
De snelste manier om PHP te leren is door de voorbeelden in dit artikel op je eigen computer te proberen en ze aan te passen aan de behoeften van je webproject. Het enige wat je nodig hebt voor programmering met PHP is een webserver met een PHP-interpreter, een tekst-editor (bijv. Notepad++ of Vim) en je webbrowser. Als server adviseren wij de lokale testomgeving XAMPP, die door Apache Friends gratis ter beschikking wordt gesteld voor de besturingssystemen Windows, Linux en macOS.